Babica in dedek pripovedujeta

 

V četrtek, 16.5.2019, sta otroke Novega vrtca Loka obiskala prav posebna gosta, babica Vesna in dedek Peter, ki imata vnučki v skupini Sovice in Čebelice.

Skozi pogovor in s pomočjo rekvizitov,ki jih je izdelal Julijin dedek,sta nam pričarala igro takratnega časa in vzdušje,vzgojo prejšnjega stoletja.
Izvedeli smo,kakšne igrače so starši izdelali za svoje otroke,kako so jih že šestletne poslali na pašo, kjer so kot pastirji med čuvanjem ovac, krav in druge živine zabavali, si naredili hišico na drevesu, rogove in piščali iz skorje dreves, igrače, se igrali igre kot so kamenčkanje, kar tako (poraženec je moral poskrbeti za pobeglo živino, ki se je preveč oddaljila od njih), pletli košarice, vezli itn.
Za svojo igro so uporabili naravne materiale, upoštevali zakone narave ( kdaj je primerna leska za izdelavo piščali, ali je za izdelavo “vodnih pištol” primernejši bezgov les, ali se travne bilke lažje upogibajo, ko so mlade,…) in uživali v malenkostih (malici iz koščka kruha in kuhanega jajčka, očetovega darila-noža-darila za dobro pašo živine, igro s prijatelji, s katerimi so delili čisto vse in ostali prijatelji celo življenje.
Nekaj besed je bilo tudi o vzgoji, kakšne so bile kazni in kršiteljeve reakcije, s katerimi so dojeli bistvo nespostljivega vedenja in nesprejemljivega ravnanja.
A je bilo to zelo daleč nazaj ali nedavno tega?
Hvala babici in dedku.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost