Hrana v vrtcu

Pri načrtovanju jedilnikov, upoštevanju dietnih in posebnih zdravniških priporočil ter vseh posebnosti je strokovna služba, imenovana organizator prehrane in zdravstveno higienskega režima, v vrtcu še posebej pomembna. Za vse informacije glede navedenih priporočil smo vam na voljo na naslednjih kotaktih:

Janja Bajt Smrekar, univ. dipl. živ. inž.

T: 07 35 67 270, E: janja.bajt-smrekar@guest.arnes.si 


PREHRANA OTROK V VRTCU

V Vrtcu Otona Župančiča Črnomelj otrokom zagotavljamo varno in uravnoteženo prehrano. Spoštujemo otrokovo pravico do lastnega okusa in teka. Zavedamo se, da imajo običajno otroci radi hrano, ki jo poznajo, do nove pa so nekoliko nezaupljivi. Kljub temu si prizadevamo, da v družbi vrstnikov in ob razumevajočih odraslih poskusijo tudi nove jedi. Želimo oblikovati ustrezne prehranjevalne navade otrok ter ustvariti pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja, kar je pomembno za kasnejša življenjska obdobja. S prehrano v vrtcu zagotavljamo 70 % dnevnih fizioloških potreb, ki jih otrok dobi s štirimi obroki. To so zajtrk, dopoldanska sadna malica, kosilo in popoldanska malica. Pri pripravi jedilnikov upoštevamo prehranska priporočila zdravega prehranjevanja. Obroke pripravljamo v lastni kuhinji. Otroci skozi obroke spoznavajo stročnice (poleg fižola in graha tudi lečo, čičeriko itn.) ter polnovredne žitarice (ajdovo kašo, proseno kašo, različne kosmiče …). Polnovredne žitarice otrokom ponudimo kot mlečni obrok, priloge, glavne jedi, kot dodatek k solati ter sladice. Večino namazov (čokoladni, namaz iz suhega sadja, tunin, fižolov, bučni, čičerikin …), ki jih ponudimo za zajtrk, pripravimo sami. Otroke navajamo na pitje navadne vode in zdravih pijač (nesladkan čaj), ki so otrokom na voljo v času bivanja v vrtcu. Trudimo se, da živila, ki jih ponudimo otrokom, ne vsebujejo konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih barvil, sladil ter da vsebujejo čim manj sladkorja.

Otroke navajamo na samostojno prehranjevanje, v oddelkih starejših otrok tudi s samopostrežno prehrano. Uvajamo otrokom prijazen ritem prehranjevanja, ki je naravnan na primerne ure obrokov in upošteva primeren razmik med obroki. Rojstne dneve praznujemo brez slaščic. Otroci I. starostnega obdobja, stari od enega do 2 leti, imajo ob vključitvi v vrtec še naprej spremenjen časovni ritem prehranjevanja. V drugi polovici leta v teh oddelkih (1–2 leti) postopoma preidejo na časovni ritem prehranjevanja, ki ga imajo ostali otroci I. starostnega obdobja.

Otrokom omogočamo dietno prehrano na podlagi zdravniškega potrdila pediatra ali zdravnika specialista. Starši so dolžni vrtec obvestiti o vsaki spremembi dietne prehrane otroka, na začetku šolskega leta pa znova potrditi dieto, če otrok še naprej obiskuje vrtec. V primeru prenehanja diete je to treba sporočiti pisno.

Aktualne jedilnike tedensko objavljamo na naši spletni strani in na oglasnih deskah v enotah.

Dostopnost