EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V VRTCU LOKA

Tudi v letošnjem šolskem letu smo bili otroci Vrtca Otona Župančiča Črnomelj-enota Loka aktivno udeleženi v EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI (ETM), ki poteka v sodelovanju z Občino Črnomelj. Kampanja za spodbujanje trajnostne mobilnosti spodbuja k premišljeni uporabi le-te, je potekala pod sloganom »Prekini potratne navade, začni živeti boljše«.

Z različnimi aktivnostmi, prilagojenimi starosti otrok, smo sodelovali in prispevali k trajnostnemu razvoju ter ohranjanju našega planeta. K temu nas je motivirala tudi zgodba o belem zajčku ter štirinajstdnevno označevanje prihoda v vrtec brez avtomobilov, kjer so nam pomagali predvsem starši in stari starši, ki vozijo otroke v vrtec.

Ugotovili smo, da lahko večino poti opravimo peš ali se odpeljemo s kolesom, zelo si želimo tudi vožnje z vlakom ali avtobusom. Žal pa v času, kjer je nenehno hitenje del našega vsakdana, na možnosti in uporabo javnega potniškega prometa velikokrat pozabimo.

Starejše skupine so izvedle tudi sprehod s policisti, izdelale drevesni diagram, kjer so razvrščali vozila z in brez izpušnih plinov in se pogovarjali o škodljivosti le-teh, podrobneje spoznavali prometne predpise,….

Za zaključek pa smo pred novo stavbo vrtca pripravili poligon varne vožnje s tricikli, poganjalčki in skiroji in tako tudi skozi igro na varnem, zavarovanem območju utrjevali vsebine varne vožnje ne le kot pešci temveč tudi kot kolesarji. Pri tem so nam znova na pomoč priskočili starši in od doma prinesli čelade.

Želimo si še veliko takšnih dni, ko bodo kolone avtomobilov zamenjali nasmejani pešci, kolesarji,..

Imamo samo en planet in vsi smo odgovorni zanj.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost