Ti meni danes jaz tebi jutri – projekt Sobivanje

V letošnjem letu sva se odločili, da bova z otroki sodelovali v projektu v katerega bi vključili tudi stare starše. Izziv je bil velik, saj so le ti še vedno nekateri v službah in nimajo toliko časa, kot so ga imeli nekoč naši stari starši. Le ti pa so v današnjem času še vedno najpomembnejši dejavnik pri življenju otrok. Stari starši so bili in bodo opora staršem in ponos otrok. Za otroke so zelo modri in zanesljivi, močni a krhki, nepogrešljivi in nežni, vodljivi a strogi. Otroci  jih obožujejo. Z njimi počnejo veliko zanimivih stvari. Zato smo se odločili, da jih usmerimo v njihovo življenje preko spoznavanja preteklosti , ki jo bodo povezovali s sedanjostjo. Delno nama je uspelo tudi ob pomoči nekaterih babic, ki so bile pripravljene deliti trenutke s svojimi vnučki in vnučicami. Otroci nam posredujejo dejavnosti s starimi starši in jih velikokrat tudi narišejo. Z njimi se veliko več gibljejo v naravi, opravljajo določena domača opravila v hiši in v naravi, hodijo na sprehode, izlete in v toplice. Pečejo piškote, se igrajo zanimive namizne igre ali igre iz njihovega otroštva.

Otrokom sva želeli predstaviti stare starše kot pomembne vodnike v njihovem življenju. Tako smo se seznanjali z njihovo drugačnostjo po zunanjosti ( sivi lasje, gube…), kulinariko ( babica boljše kuha od mamice in okusnejše, ker je stara in izkušena in ima časa…). Dedek zna boljše opravljat dela v naravi kot ati ( obrezovanje dreves, priprava vrta za sajenje…), oba znata več pravljic, ki so zanimivejše od pravljic, ki jih prebirata starša, poznata več zanimivih iger namiznih in ostalih v naravi, izdelovat znata zanimive igrače iz naravnega in drugega materiala, poznata veliko pesmi z zanimivimi besedami in melodijami. Vzameta si več  časa za pogovor, igro, razlago… zakon sta!

V vrtcu pa smo si vzeli čas in otrokom  razložili in odgovorili na njihova vprašanja tako:

Z otroki smo »odpotovali« v preteklost v kateri so živeli naše pra babice in dedki. Preko različnih, starih, predmetov smo spoznavali njihova opravila, način življenja, oblačenja, skrbjo za zdravje in kako so potovali in med sabo komunicirali. Otroci so spoznali razliko izgleda starejših ljudi (  gube, sivi  lasje….), oblačila, obutev. V ta namen smo listali različne knjige o telesu, kjer so lahko spoznavali  človekovo staranje – zorenje. Spoznavali smo tudi različne recepte in jedi, ki jih  babice boljše pripravijo kot mamice. Seznanili smo se z živili, ki so jih pridelovali doma in kje jih danes dobijo starši, ker nimajo vrtov in njiv. Spoznali smo tudi njihove igrače, igre in kako so si sami znali izdelovati igrače iz naravnega materiala, blaga in ostalih odpadnih materialov. Naredili smo si majhno razstavo v skupno namenskem prostoru vrtca in povabili ostale otroke in starše iz sosednjih skupin k ogledu. Babica otroka v naši  skupini pa ima tudi majhen »muzej« zato nas je  povabila na poučen in zanimiv ogled. Z njo smo se odpravili v preteklost in spoznali kako so v Beli krajini izdelovali platno, lesene , medene  in lončarske izdelke . Poizkusili smo tudi belokranjske preste, ki jih je sama spekla iz domače moke. Za njen čas in predstavitev smo ji zelo hvaležni.

V vrtcu pa smo izdelali Belokranjca s košaro in votlo belo brezo v katera zbiramo zamaške, ki jih otroci prinašajo od doma. Vključili smo tudi stare starše. Z njima sodelujemo v natečaju Zamaškonjam. Zelo smo uspešni za kar se zahvaljujemo vsem sodelujočim. Našega projekta še ni konec. Stare starše bomo skušali še naprej vključevati v naš projekt. Upava, da nama bo uspelo.

Otroci iz skupine Sovic iz vrtca Otona Župančiča Črnomelj – enota Loka

Z mentoricama Suzano Vidic in Anito Novosel

RAZSTAVA V VRTCU
SPOZNAVAMO TELESNE RAZLIKE ČLOVEKA OB STARANJU – ZORENJU

SPRETNE BABICE IN ZABAVNA IGRA NEKOČ:


KDO BO PONUDIL VEČ ZA PRESTO?

Na zemljevidu so označeni obiskovalci, z bucikami, iz celega sveta. Le od kje jih še ni bilo?

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost