EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI NA ČARDAKU

Tudi v vrtcu Črnomelj, v enoti Čardak, smo vse skupine sodelovale pri projektu EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI (v nadaljevanju ETM). S projektom smo seznanili tudi starše.

V vrtcu smo se najprej seznanili z zgodbo o belem zajčku, katere cilj je prispevati k spreminjanju potovalnih navad in posledično k zmanjšanju motoriziranega prometa v okolici vrtca. Vsakodnevno smo v vrtcu označevali prihod brez avtomobila in tako »očistili« umazan kožušček našega zajčka. Starši in otroci so sodelovali bodisi s prihodom v vrtec brez avtomobila ali s skirojem, kolesom, pustili avtomobil na oddaljenem parkirišču in del poti opravili peš ali popoldanske aktivnosti, ki so bile povezane z vožnjo opustili in jih zamenjali s tistimi, ki so jih lahko opravili brez avtomobila.

Vsaka skupina si je zastavila še obilo dejavnosti, s katerimi smo bodisi motivirali otroke (pesmi s prometno tematiko, uganke, lutka,..), krepili njihovo vlogo kot varni udeleženci v prometu (sprehod, upoštevanje prometnih predpisov, poligon s skiroji in tricikli, varna pot v vrtec, pravila vedenja v prometu, varno prečkanje ceste, uporaba varnostnih pasov in kolesarskih čelad, odsevnih predmetov,…), jih seznanjali z različnimi oblikami prometa (igra z različnimi prevoznimi sredstvi, ustvarjanje na temo promet, reševanje različnih reševank,…). Pri otrocih smo hkrati spodbudili željo po opazovanju in raziskovanju, kako in kdaj ter na kakšen način lahko tudi sami sodelujejo in prispevajo k zmanjšanju okoljskih obremenitev in razvijajo demokratično družbeno angažiranost kot najmlajši člani družbe.

Vsem sodelujočim (predvsem staršem in otrokom) ter občini Črnomelj in sponzorjem, ki podpirajo projekt, hvala.

In kljub temu, da je projekt zaobjel le nekaj dni, ne pozabimo obdržati novo-osvojene navade.

Svet bo lepši, svetlejši in varnejši.

VZGOJNI TIM ENOTE ČARDAK

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost