GIBAJMO in UČIMO SE SKUPAJ, TAKO DA SMO NARAZEN SIMBIOZA

Navkljub epidemiji poteka že sedma sezona tradicionalne, nacionalne akcije ozaveščanja o gibanju, zdravem življenjskem slogu in medgeneracijskem druženju – Simbioza, katera je letos združila Simbiozo – Šola, Simbiozo – Vrtec in Simbiozo – Giba v Simbiozo Skupnost.
Naš vrtec se je lansko in letošnje šolsko leto pridružil akciji Simbioza, ki spodbuja medgeneracijsko povezanost. Kljub splošni epidemiološki situaciji v državi, pa je vseeno padla odločitev, da se SIMBIOZA SKUPNOST izvede. Ravno pretekli tedni so namreč pokazali, kako pomembno je, da skrbimo za dobro psihično in fizično počutje in kako važno je, da se vseh stresnih situacij lotimo v dobri formi.
»Bistveni element Simbioze je tudi medgeneracijsko sodelovanje in druženje, ki je glede na razmere v državi in glede na ogroženost predvsem starejše populacije, letos temu primerno predrugačeno. Medgeneracijska vadba je spodbujena, vendar le z osebami istega gospodinjstva, za vse ostale pa naj velja Gibamo skupaj, tako da smo narazen.
V akcijo Simbioza so vključene različne ustanove in društva, ki povezujejo medgeneracijska druženja (vrtci, osnovnih šol, srednjih šol, zdravstvenih domov, planinskih društev, knjižnic in domov za starejše občane). Vse te organizacije predstavljajo most med ekipo Simbioza, ki koordinira in pripravlja različne vsebine, izzive in natečaje ter sodeluje s koordinatorji posameznih organizacij.

Ker je večina otrok našega vrtca trenutno doma s svojimi starši, starimi starši … vam ponujamo nekaj možnosti in idej za ustvarjanje in povezovanje.

V tem tednu vas veliko s svojimi otroki ustvarja z bučami, pripravljate dekoracijo iz naravnega ali umetnega materiala. Nekateri ustvarjate prave umetnine, ki pa ostajajo samo spomin, ki ste ga preživeli s svojimi najbližjimi. Da temu ne bi bilo tako, vas naprošamo, da nam posredujete svoj kratek zapis in fotografijo ustvarjanja. Vaše dejavnosti bomo strnili v celoto in jo delili z ostalimi na naši spletni strani vrtca. S tem bomo delili svoje dejavnosti z ostalimi in jim ponudili kakšen namig in idejo, da še ostali naredijo, kaj podobnega.

Vendar ustvarjanje ni samo izdelovanje in oblikovanje iz materialov. Ustvarjamo lahko tudi v kuhinji. Zakaj bi vsebino buče zavrgli, če je le-ta užitna, ko izdelujemo strašno bučo? Uporabimo vsebino tudi v kulinariki. Kako? Ponujamo vam nekaj receptov, ki jih uporabljamo v vrtčevski kuhinji.

BUČNO ČOKOLADNI KOLAČ:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/bucno-cokoladni-kolac-neverjetno-socen&ved=2ahUKEwif6JnNrtfsAhURyoUKHS7oD8wQFjACegQIDBAB&usg=AOvVaw2GX0LsXWMjjHKdkHFOLR2A&cshid=1603890880396

BUČNI NAMAZ

⦁ 500 g skute
⦁ 1 kisla smetana
⦁ 2 dcl sladke smetane
⦁ 10 dag bučnih semen – predhodno prepraženih na bučnem olju
⦁ 1 trdo kuhano jajce
⦁ po potrebi malo masla
⦁ Sol, poper, kumina

BUČKINA JUHA

Sestavine

⦁ 3 srednje velike bučke
⦁ 2 žlici masla
⦁ 1 čebula
⦁ 1 strok česna
⦁ muškatni orešček
⦁ sol, poper, majaron
⦁ 2 dl sladke smetane
Postopek dela

Na maslu prepražimo na večje kose narezano čebulo, dodamo strt česen, da zadiši, na koncu dodamo še bučke. Dušimo in zalijemo z vodo, solimo. Ko je vse kuhano, spasiramo. Na koncu dodamo majaron, orešček, poper, peteršilj in sladko smetano.

V kuhinji se naši kuharji in kuharice velikokrat odločijo preizkusiti svoje znanje in veščine v peki in kuhanju po novih in starih receptih, določene jedi. Vabimo vas, da se jim pridružite in nam posredujete tudi vi kakšne svoje stare (babičine) recepte ali nove. Svojo kulinarično spretnost nam zapišite v kratki vsebini in dodajte fotografije. Zbrane recepte in postopke bomo z veseljem delili ob fotografijah na naši spletni strani ter jih posredovali koordinatorjem Simbioze Skupnosti.

Gibanje in druženje s svojimi babicami in dedki je neprecenljivo. Svoje življenjske izkušnje, dogodke in znanja delijo in prenašajo iz roda v rod s svojimi dejanji, besedo in veseljem. Tega nikoli in nikdar ne smemo pozabiti in zanemariti. Izlet z njimi je drugačen, telovadba z njimi je zanimiva, peka najboljših piškotov, kolača ali kruha, pripovedi so boljše kod kaka risanka ali igra na računalniku… Vsako njihovo dejanje je dediščina za naše kasnejše generacije. Tudi te dogodke, nezapisane zgodbe, informacije, prigode, pohode, sprehode… lahko fotografirate in zapišete kratko vsebino. Zgodbe ali pravljice dedkov in babic pa zapišite v celoti. Tudi te bomo strnili in posredovali vsem na naši internetni strani, ter vam omogočili medgeneracijsko posredovanje informacij, kako je bilo nekoč in kako danes. Stari starši so zakladnica za naše malčke! Delimo in izmenjujmo si njihove in naše zaklade med seboj.

Sedaj pa veselo na delo. Komaj čakamo na vaše ideje, izdelke, recepte, dejavnosti v naravi, zgodbe, prigode, postopke izdelovanja…, da jih objavimo in delimo z vami. Popestrimo in obogatimo svoj kvaliteten dan s svojimi najbližjimi tudi v času epidemije.

IN ŠE NEKAJ IDEJ:

LISTKI SO LAHKO TUDI DEKORACIJA NA OKNU (PROZORNA SAMOLEPLJIVA FOLIJA IN NARAVNI ALI IZDELANI LISTKI IZ PAPIRJA)

IZ NARAVNEGA MATERIALA IZDELANA DEKORACIJA V GARDEROBI SKUPINE METULJČKI:

IZ NARAVNEGA MATERIALA LAHKO IZDELATE BOTRO JESEN, KOT SMO JO V VRTCU Z OTROKI SKUPINE SLONČKI:

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost