Pisanje belokranjskih pisanic

 

V ponedeljek, 15. 4. 2019, sta nas obiskali gospa Tončka Jankovič in gospa Anica Cvitkovič iz Krajinskega parka Kolpa in nam predstavili tehniko izdelave belokranjskih pisanic, ki se je ohranila predvsem v adlešiških krajih.

Najprej sta nas seznanili s potrebščinami, ki jih potrebujemo za izdelavo, pisač, vosek in svečo. Nato nam je gospa Anica, (kot zanimivost naj dodamo,da je gospa babica naše sodelavke Klavdije in, da že 55 let piše pisanice) povedala nekaj o izdelavi, nato pa pridno začela s pisačem in vročim voskom ustvarjati novo pisanico. Gospa Tončka nam je v tem času pokazala tudi slikovno gradivo o izdelavi pisanic, pisač in nam zaupala izpihano jajce, ki je celo prepotovalo po skoraj 60 parih otroških rok.

Še obarvanje jajčka v rdeče s pomočjo krep papirja in vode, ki so ga že krasili popisi Aničinih spretnih rok, obesek na eni in cof na drugi strani in manjkal je le še vzorec z voskom in črno barvilo pa bi bila narejena še ena belokranjska pisanica. A to si bomo, upam da, dovolili ponoviti naslednje leto pred velikonočnimi prazniki.

Hvala gospe Anici in gospe Tončki za zanimiv prikaz izdelave belokranjskih pisanic. Popestrili sta nam ponedeljkovo dopoldne in nam dovolili obogatitev naše kulturne skrinjice. Potrudili se bomo, da bomo to bogastvo prenašali naprej.

 

Skupina Čebelice, Gumbi in Ribice enota Loka

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost