Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos bomo v vrtcu Otona Župančiča Črnomelj obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek, 20. 11. 2020. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Kljub temu se že ves teden v vrtcu ločeno po skupinah pripravljamo na zajtrk, tako, da likovno ustvarjamo na temo čebelic, pogovarjamo se o pomenu zajtrka za naše telo, spoznavamo življenje čebel preko zgibanke Čebelica moja prijateljica in upoštevamo navodila čebelice Sivke o higieni rok in kako se izogniti različnim virusom. Poslušamo in prepevamo glasbene pesmi o čebelah, pripravljamo namizne pogrinjke in dekoracijo, ki nam bo polepšala vzdušje zajtrka. In kaj bomo zajtrkovali? Kruh pečen v vrtcu, med, maslo in pili mleko. Nato bomo pojedli še jabolko, saj poznate rek: Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran. Mleko, jabolka in med so živila lokalnih pridelovalcev in ob tem otrokom razložimo kako je pomembna domača zdrava prehrana. Med nam priskrbijo in poklonijo domači čebelarji Čebelarskega društva Črnomelj, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Ker pa zaradi trenutne epidemiološke slike veliko otrok ne obiskuje vrtca in so v domačem varstvu, nismo pozabili na njih. Ker so otroci vaše največje bogastvo in ker ste vi dragi starši njihovi najboljši učitelji in najboljši vzgled lahko to vse izpeljete z njimi doma. Otroci bodo srečni in vam neizmerno hvaležni, vi pa ponosni. Zato smo zaposleni staršem na daljavo posredovali kako lahko otrokom doma pripravijo medeni zajtrk in ob tem izkoristijo čas, da otroke spodbujajo k uživanju zdrave prehrane in ob tem spregovorijo o pomenu zajtrka. Prav tako smo jim posredovali zgibanko Čebela moja prijateljica in prstno igro Panj.  

Tako majhni, a preprosti koraki in dejanja otroka popeljejo v prvo spoznavanje naravoslovja, družbe, jezika in glasbe. Ob opazovanju, raziskovanju, odkrivanju, poslušanju in pogovarjanju otrok vedno spozna in se nauči nekaj novega, kar mu nudi dobro popotnico znanja za nadaljnji njegov razvoj.

V pogled posredujemo nekaj fotografij izdelkov, ki so nastali pod spretnimi prstki otrok, zgibanko Čebelica moja prijateljica in prstno igro Panj.

Izobraževalni posnetki: https://we.tl/t-AhVXCvWpnb

https://we.tl/t-hDsLsnVk16

Pazite nase in ostanite zdravi!

Vrtec Črnomelj

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost