ČISTILNA AKCIJA enota Čardak

V ponedeljek, 4.4.2022, smo se tudi skupine Vrtca Čardak aktivno udeležile čistilne akcije.

Starejše skupine ( Delfinčki, Medvedki, Srnice, Pingvinčki) smo se odpravile v gozd in na njegovo obrobje, mlajši otroci iz skupine Levčki pa so pomagali očistili okolico vrtca.

S čistilno akcijo, katere glavni namen je prispevati k ohranjanju čiste narave, so otroci pridobili znanje o dejanjih, ki puščajo posledice (vržene smeti v naravi in okolici vrtca so problem), hkrati pa imeli možnost za razvoj družbene kritičnosti in delovanja z lastnim angažiranjem.

Pred čistilno akcijo smo se pogovorili o odpadkih, se seznanili s pojmom divja odlagališča in nesprejemljivim ravnanjem z odpadki.

V sodelovanju z Občino Črnomelj in Komunalo Črnomelj, ki sta nam priskrbeli rokavice in vreče za smeti, se je akcija začela. Na poti smo opazili in pobrali veliko smeti, nekatere pa so žal ostale v gozdu, ker so bile prevelike ali slabo dostopne. O tem bomo tudi obvestili pristojno službo. Kljub temu, da so se otroci veselili vsake najdene smeti in jih na koncu tudi odvrgli v primerne zaboje za smeti, so bili hkrati žalostni, da je še vedno toliko odvrženih smeti na poteh, ki so priljubljena sprehajališča za veliko prebivalcev Črnomlja in niso nikomur v ponos. Otroci pa so bili zaskrbljeni tudi zaradi živali, ki jih lahko odvržene smeti poškodujejo, zastrupijo njih ali njihova bivališča,…

Zato imejmo radi naravo in se do nje vedimo spoštljivo, hkrati pa pospravimo smeti v žep, nahrbtnik, odvrzimo v zaboj za smeti, tiste večje pa odpeljimo na ekološke otoke. Narava nam bo hvaležna.

                                                                                        Delfinčki, Levčki, Medvedki, Srnice in Pingvinčki

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost