PREHRANA V VRTCU

V vrtcu moramo otrokom zagotoviti varno in uravnoteženo prehrano. Vsekakor je prehrana otrok v vrtcu področje, ki ga moramo obravnavati iz več vidikov npr. z vidika varnosti, zagotavljanja otrokovih fizioloških potreb, z vidika oblikovanja, upoštevanja otrokovih prehranjevalnih navad, senzoričnega sprejemanja hrane in z vzgojnega vidika.

V vrtcu Črnomelj želimo oblikovati ustrezne prehranske navade otrok ter ustvariti pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja, kar je pomembo za kasnejša življenska obdobja.

S prehrano v vrtcu zagotavljamo 70% dnevnih fizioloških potreb, ki jih otrok dobi s štirimi obroki. To so zajtrk, dopoldanska sadna malica, kosilo in popoldanska malica.

Pri pripravi posameznih jedilnikov strmimo k upoštevanju obstoječih prehrambenih priporočil zdravega prehranjevanja. To pomeni da upoštevamo novo prehransko piramido, Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah in Praktikum jedilnikov.

V zadnjem obdobju smo dali velik poudarek, da otroci spoznajo različne stročnice (poleg fižola in graha tudi lečo, čičeriko, itd.) ter polnovredne žitarice (ajdovo kašo, pšenico, proseno kašo, različne kosmiče, kamut, amarant, proseno kašo, itd,). Polnovredne žitarice otrokom ponudimo kot mlečni obrok (uporabljamo nehomogenizirano mleko bližnjega kmeta), priloge, glavne jedi, kot dodatek k solati ter sladice. Zelo smo veseli, da vse namaze, ki jih otroci uživajo, pripravimo v vrtcu iz osnovnih surovin.

Z delavnicami priprave namazov smo prepričali tako otroke kot starše, da so naši namazi (čokoladni, namaz iz suhega sadja, špinačni, bučni, čičerikin, tunin, mesni, fižolov …) odlično nadomestilo za industrijsko pripravljene jedi.

Zagotavljamo vam, da v našem vrtcu že veliko let ne uporabljamo različnih dodatkom jedem (vegeta, začinka, juh iz vrečk …) in ostalih odsvetovanih živil. Trudimo se, da živila, ki jih ponudimo otrokom ne vsebujejo konzervansov, ojačevalcev okusa, umetnih barvil, sladil … ter, da vsebujejo čim manj sladkorja.

Poleg uravnotežene in varovalne prehrane pa se maksimalno posvečamo varni prehrani. V kuhinjah dosledno upoštevamo načela dobre kuhinjske in dobre higienske prakse in načela HACCP. Poseben poudarek pa dajemo javnim naročilom, saj lahko zdravo in varno prehrano pripravimo le iz kakovostnih živil.

 

 

 

 

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost