SRNICE IN PINGVINČKI RAZISKUJEMO SVOJE MESTO ČRNOMELJ V MUZEJU

Takoj po zajtrku smo se otroci skupine Srnice in Pingvinčki odpravili v staro mestno jedro, kjer smo bili dogovorjeni za obisk v Mestni muzejski zbirki Črnomelj.

Pod strokovnim vodstvom nas je gospod Janeza Weissa popeljal skozi zgodovino našega mesta Črnomelj, od prazgodovine do sodobnega časa. Ogledali smo si zanimive izkopanine, najdbe, predmete, ki so kljubovali zobu časa in zanimive aplikacije. Otrokom so bile že v prvem nadstropju najbolj všeč različne vrste žita, ki so jih zaznavali tudi z dotiki, različna okrasja, ki nakazujejo, da so se ljudje že od nekdaj radi lepotičili, pogled se jim je ustavil na mogočnem meču, najden v reki Lahinji, pritegnila jih je aplikacija na modelu mesta, ki se je ob dotiku spreminjala in ostali predmeti, ki kažejo, da je bilo življenje včasih drugačno kot danes. Tudi odrasli smo uživali v razlagi preteklosti, v lepo ohranjenih in restavriranih prostorih, duhu muzeja, ki ga je moč čutiti že ob vstopu v vsak prostor ter bogati zgodovini mesta.

Ugotovili smo, da se še vrnemo v muzej, saj je kot zakladnica predmetov, znanja, dediščine, idej, izkušenj iz preteklosti, nosilec lokalne identitete dragocen prostor, ki ga je prijetno in vredno obiskati.

Srnice in Pingvinčki s Tino, Andrejo, Darjo in Katarino

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost