TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V VRTCU NA ČARDAKU

V petek, 17. 11. 2023 smo obeležili že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk,ki je potekal pod sloganom “Kruh za zajtrk-super stvar! ” Glavni namen projekta je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Z otroki smo se pogovarjali o pomenu zajtrka, o zdravem načinu prehranjevanja, o pomenu slovenske hrane ter o čebelarstvu.
V našem vrtcu smo se že skozi cel teden pripravljali na ta dan. V vseh oddelkih so potekale pestre aktivnosti kot so: izdelava plakata, razstava na temo TSZ, ustvarjanje čebelic,čebelnjaka iz odpadnega materiala, tiskanje panja in čebekuc s prstno barvo, izdelava pogrinjkov, petje pesmic – Čebelar, Čebelica in rajanje, čebelji ples ob instrumentalni glasbi, branje zgodbic,prstna igra – Panj. Pobližje smo si ogledali čebelnjak, spoznali poklic čebelarja, življenje čebel, pokušali različne vrste medu …, spoznavali iz česa nastane kruh, katera žival nam da mleko….
Kuharice in kuhar v kuhinji so imeli ta teden še posebej veliko dela. Vsak dan so nam pripravili slastne tradicionalne belokranjske jedi, v petek pa so nam za zajtrk spekli okusen domač kruh z drožmi.
V vrtec smo povabili čebelarko Darjo, ki nam je povedala veliko zanimivega, predstavila delo čebelarja, čebelic, ogledali smo si čebelarsko obleko,satje itd… V zahvalo smo čebelarki Darji ob zvokih harmonike zapeli pesem L. Slaka “Čebelar”.
Kot zanimivost, ste vedeli, da čebela ne vidi rdeče barve?
Zapisala Lili Andrejašič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost