TRAJNOSTNA MOBILNOST na Čardaku

Skupine Medvedki, Slončki, Levčki, Srnice, Delfinčki in Pingvinčki iz enote Čardak smo v letošnjem letu vključeni v projekt Trajnostna mobilnost v vrtcu. 

V sklopu projekta smo izvedli veliko aktivnosti, s katerimi želimo prispevati k spreminjanju potovalnih navad in posledično k zmanjšanju motoriziranega prometa v okolici vrtca. Hkrati pa so se otroci seznanili, kako lahko tudi sami vplivajo na zmanjšanje obremenitev na okolje in so pri tem tudi gibalno in miselno aktivni.

Seznanili smo se z zgodbo o Belem zajčku, beležili prihod otrok v vrtec brez avtomobilov (peš, s kolesom, skirojem, …), se seznanili z različnimi oblikami prometa, spoznali veliko novih pesmi, deklamacij, gibalnih iger, raziskovali prednosti in slabosti uporabe javnega potniškega prometa (avtobus, vlak), prihoda z ali brez avtomobila, opazovali in beležili promet v okolici vrtca, …. Aktivni smo bili na vseh področjih kurikuluma.

Vse to pa nam seveda ne bi uspelo brez podpore in sodelovanja staršev, ki so bili s projektom seznanjeni in že pred začetkom izpolnili anketo, realizirali prihode otrok v vrtec brez avtomobila in tako tudi sami vnesli spremembe v vsakdanjo dnevno rutino ter skupaj z nami odgovorili na veliko vprašanj otrok in jih spodbujali k aktivnemu učenju.

Pred nami je še veliko dela, a sprememba se nikoli ne zgodi čez noč, tukaj štejejo koraki. Upamo, da bodo v prihodnje vrtčevska parkirišča polna koles in skirojev in se bomo tako odrasli kot tudi otroci večkrat v vrtec pripeljali z vlakom ali avtobusom, avtomobili in gneča pa bodo le še izjema in spomin na preteklost. To pa je tudi nov korak, ki ga še raziskujemo. 

Morda vam bo všeč tudi...